(Ship's Log Book)

Hajónapló

Hajónapló

Hajónapló

2018. július 18. - efzs

A logbook (a ship's logs or simply log) is a record of important events in the management, operation, and navigation of a ship. It is essential to traditional navigation, and must be filled in at least daily.
     The term originally referred to a book for recording readings from the chip log that was used to estimate a ship's speed through the water. Today's ship's log has grown to contain many other types of information, and is a record of operational data relating to a ship or submarine, such as weather conditions, times of routine events and significant incidents, crew complement or what ports were docked at and when.
     The term logbook has spread to a wide variety of other usages. Today, a virtual or electronic logbook is typically used for record-keeping for complex machines such as nuclear plants or particle accelerators. In military terms, a logbook is a series of official and legally binding documents. Each document (usually arranged by date) is marked with the time of an event or action of significance. (Wikipedia)

Hajónapló: A hajózás közbeni eseményeket, útvonalat rögzítő könyv. (Wikiszótár)

Hajó- és egyéb okmányok: A fedélzeten a következő kellő módon kitöltött okmányoknak kell rendelkezésre állni: ...
d) hajónapló (csak a géphajókon), kivéve az olyan államokban nyilvántartásba vett hajókat, ahol nem követelik meg a hajónaplót (57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről 1.10 cikk)

Egyes science-fiction történetekben űrhajókon is vezetnek hajónaplót.

A bejegyzés trackback címe:

https://shipslogbook.blog.hu/api/trackback/id/tr5914121345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása